Aktualności

Bar - miejsce spotkań i zwierzeń

Oczywiście w każdym barze można pogadać od serca i spotkać się z kimś dla nas ważnym. Nie myślimy tu jednak o barze mlecznym, czy sałatkowym.

Bufet. Niedoceniona wizytówka każdego lokalu

Słysząc słowo bufet, najczęściej myślimy o miejscu w restauracji, bądź hotelu gdzie możemy samodzielnie nałożyć sobie przygotowane przez obsługę potrawy, napoje. Czasem bufet to konkretny mebel gastronomiczny z ladami, miejscami do podgrzewania i chłodzenia posiłków. Czym jednak może być bufet?

Dobre ubranie w gastronomii

Pracownicy zakładów gastronomicznych na ogół dzielą się na dwie grupy. Pracowników produkcji: kucharze, piekarze, pomoce kuchenne oraz pracowników obsługi, którzy mają kontakt z gośćmi hotelowej restauracji czy lokalu gastronomicznego.

Domowe wędzenie - tradycja smaku

Smak wędzonki jest tak charakterystyczny, że na samo przypomnienie robimy się głodni. Wędzone wędliny lub ryby dostępne w sklepach z uwagi na przemysłowy sposób produkcji nie zawsze są najlepszej jakości.

Catering. Dostawa pod każdy adres

Pojęcie cateringu jest dość szerokie. Kiedyś ograniczało się do pracy przy przygotowaniu porcjowanych posiłków dla pasażerów linii lotniczych i załóg lotniczych.

Pieczenie - doskonała metoda na obiad (cz.2)

Wbrew pozorom pieczenie nie jest najłatwiejszą metodą obróbki termicznej. Wydawałoby się, że wrzucamy mięso czy ciasto do piekarnika i wszystko robi się samo. W praktyce wygląda to jednak inaczej.

Pieczenie - doskonała metoda na obiad

Pieczenie jedzenia towarzyszy ludzkości od zarania dziejów. Można powiedzieć, że odkąd człowiek nauczył się piec, wkroczył w erę człowieczeństwa. W dzisiejszych czasach pieczenie jest jednym z podstawowych sposobów przygotowywania potraw.