Aktualności
Czystość w kuchni. Profesjonalna chemia w gastronomii
Przyglądając się czasami osobom dbającym o czystość sklepów, hoteli, restauracji czy szpitali zauważymy, że nie korzystają one ze znanych nam z domu płynów do zmywania, pianek do czyszczenia, zapachowych sprayów. Używana chemia zdecydowanie różni się nie tylko logotypem producentów, ale także pojemnością opakowań, innym zapachem, wydajnością. Czym zatem charakteryzują się profesjonalne produkty czyszczące i czym różnią się od produktów chemii gospodarczej?
Chemia gospodarcza czy profesjonalna?
Różnice pomiędzy chemią gospodarczą (dla gospodarstw domowych) a chemią profesjonalną wynikają z wielu czynników. Istotny wpływ mają:
- rodzaj zabrudzeń, które mają być usuwane
- częstotliwości mycia
- ilości ludzi w pomieszczeniach (pracownicy, klienci)
- specyfiki czyszczonego obiektu (rodzaj powierzchni, jej powierzchnia)
Ogólnie można powiedzieć, że chemia gospodarcza nie nadaje się do czyszczenia zakładów, hoteli czy restauracji ponieważ wydajność tych środków jest bardzo mała. Co za tym idzie, nie są ekonomiczne i proces czyszczenia i mycia się wydłuża. Produkty profesjonalne często mają inne środki czynne w swoim składzie, są bardziej stężone i praca przy ich użyciu jest szybsza i wydajniejsza.
Chemia profesjonalna. Czyli jaka?
Osoby pracujące w gastronomii, hotelach doskonale wiedzą, jakie niebezpieczeństwa niesie niesprzątana podłoga w kuchni czy na sali restauracyjnej. Oczywiście główną sprawą nie jest estetyka, tylko bezpieczeństwo i higiena pracy. Wszelkie plamy z tłuszczu, resztki jedzenia czy zużyte opakowania muszą być natychmiast sprzątnięte. W kuchni o wypadek nietrudno, a śliska podłoga czy śmieci pod nogami to główna przyczyna nieszczęśliwych zdarzeń w pracy kucharzy i kelnerów. I tu przychodzi z pomocą profesjonalna chemia. W takich miejscach jak restauracje, hotele, stołówki czy domy wczasowe skuteczność środków do czyszczenia i higieny jest najważniejsza. Dlatego profesjonalne produkty chemiczne stworzone są w taki sposób, aby mogły sprostać potrzebom i wymogom firm związanych z gastronomią. Czym się charakteryzują?
- skład chemiczny, jest często inny niż podobnych środków wykorzystywanych w gospodarstwach domowych
- stężenia środków aktywnych są wysokie
- wydajność jest o wiele większa i umożliwia zmniejszenie kosztów mycia i czyszczenia
- są wersje produktów przeznaczonych do konkretnych powierzchni (np. inne do gresu, inne do lastryko), przez co są skuteczniejsze od produktów uniwersalnych
- mają zwiększone pojemności opakowań
- doskonale zmywają tłuszcze, przypalenia i zabrudzenia wynikające z działalności gastronomicznej
Czy środki chemii profesjonalnej są bezpieczne?
Produkty chemii profesjonalnej przeznaczone do utrzymywania czystości i higieny w gastronomii powinny być używane przez osoby przeszkolone w zakresie ich używania. Najczęściej pracownicy firm utrzymujących czystość i porządek są wyposażeni w sprzęt zapewniający pełne bezpieczeństwo (rękawice, ubiór ochronny, buty, okulary, maseczki, nakrycia głowy). Poza tym każdy preparat musi być wyposażony w kartę produktu, w której opisany jest skład chemiczny, proporcje rozcieńczania, zalecenia użytkowania. Zasadą jest to, że powinniśmy stosować się do ogólnie przyjętych zasad użytkowania produktów chemicznych. Trzeba czytać ostrzeżenia i stosować się do zaleceń producenta.
Tylko czyszczą?
Głównym zadaniem profesjonalnych środków czyszczących, jak sama nazwa wskazuje jest czyszczenie. Hale, sprzęty, podłogi, ściany, stanowiska pracy, sanitariaty to tylko mały wycinek zastosowania profesjonalnej chemii. A czy może mieć jeszcze inne funkcje, oprócz czyszczenia, mycia? Oczywiście. Do środków tego typu często się dodaje:
- substancje odkażające, dezynfekujące
- substancje zapachowe
- związki antystatyczne (eliminujące ładunki elektryczne na czyszczonych powierzchniach)
- polimery, które wypełniają mikrorysy w mytych powierzchniach, zapobiegając wnikaniu brudu pod powierzchnię, proces następnego mycia jest łatwiejszy, a umyta powierzchnia zyskuje głębszy kolor
- nanocząsteczki krzemu - ten dodatek sprawia, że brud będzie się osadzał słabiej, a dodatkowo czyszczone obiekty uzyskują lekki połysk
Gastronomia to trudna i specyficzna branża. Tu czystość i higiena muszą być na najwyższym miejscu. W lokalu, gdzie nie trzyma się wysokiego poziomu związanego z czystością, bardzo łatwo o zatrucia pokarmowe, utratę zaufania klientów, a w dalszej konsekwencji straty finansowe i kary. Dlatego szukajmy dobrych profesjonalnych środków chemicznych, które zadbają o nasz komfort pracy, higienę i bezpieczeństwo. Będzie to z pożytkiem dla konsumentów i pracowników.