Aktualności

Robur - ubrania dla pracowników gastronomii

Jak istotne jest ubranie robocze w pracy w kuchni i na sali, wie każdy, kto choć raz zetknął się z pracą w gastronomii. Potrzeba uwagi na temperaturę, różnego rodzaju substancje, wymagają odpowiedniego stroju. Jedną z firm produkującą ubrania robocze dla gastronomii, jest francuska firma Robur.

Eternum. Sztućce na wieczność

Belgijska firma Eternum, produkuje sztućce już od 100 lat. Powstała w 1924 roku i nieprzerwanie produkuje stalowe sztućce oraz akcesoria stołowe. To jedno z niewielu przedsiębiorstw w branży, które ma tak długą historię

Cambro. Sprzęt kuchenny z najwyższej półki

Każdy, kto chociaż raz otarł się o pracę w cateringu czy gastronomii, musiał zetknąć się z wyrobami firmy Cambro. Ta amerykańska firma produkuje kompletny wybór sprzętu branży gastronomicznej. Firma powstała 73 lata temu jako rodzinny interes i do dziś funkcjonuje w tej formule.

Firma de Buyer w gastronomii od 200 lat

Dwieście lat na rynku związanym z gastronomią, cateringiem, cukiernictwem to naprawdę spory bagaż doświadczenia, czucia nowych trendów, nieustanne rozwijanie technologii, sposobów produkcji, a także kreowanie nowych nurtów w sztuce kulinarnej. F

Dynamiczna pomarańcza, czyli firma Dynamic w profesjonalnej kuchni

Znana na całym świecie francuska firma Dynamic, zdominowała rynek profesjonalnych mikserów przeznaczonych dla zakładów zbiorowego żywienia. Kolor dojrzałej pomarańczy to barwa dominująca w elementach z tworzywa sztucznego poszczególnych urządzeń i narzędzi.

Świeczniki i wazony. Ważne elementy wystroju

Często pomijane, czasami niechciane takie elementy wystroju jak świeczniki i wazony, wbrew pozorom, mogą być wspaniałym dodatkiem dekoracyjnym. Wazony najczęściej, kojarzą się z koniecznością przechowywania kwiatów, a świeczniki ze świecami tylko jako awaryjny system oświetlenia.

Sous vide - gotowanie próżniowe

Chcąc przyciągnąć smakoszy i miłośników wyrafinowanych smaków, niektóre restauracje wprowadziły nowy rodzaj obróbki termicznej potraw. Tak zwane gotowanie próżniowe (z języka francuskiego sous vide), przynosi nową jakość jedzenia, ale też zmienia podejście do przygotowywania potraw.