Aktualności

Dynamiczna pomarańcza, czyli firma Dynamic w profesjonalnej kuchni

Znana na całym świecie francuska firma Dynamic, zdominowała rynek profesjonalnych mikserów przeznaczonych dla zakładów zbiorowego żywienia. Kolor dojrzałej pomarańczy to barwa dominująca w elementach z tworzywa sztucznego poszczególnych urządzeń i narzędzi.

Świeczniki i wazony. Ważne elementy wystroju

Często pomijane, czasami niechciane takie elementy wystroju jak świeczniki i wazony, wbrew pozorom, mogą być wspaniałym dodatkiem dekoracyjnym. Wazony najczęściej, kojarzą się z koniecznością przechowywania kwiatów, a świeczniki ze świecami tylko jako awaryjny system oświetlenia.

Sous vide - gotowanie próżniowe

Chcąc przyciągnąć smakoszy i miłośników wyrafinowanych smaków, niektóre restauracje wprowadziły nowy rodzaj obróbki termicznej potraw. Tak zwane gotowanie próżniowe (z języka francuskiego sous vide), przynosi nową jakość jedzenia, ale też zmienia podejście do przygotowywania potraw.

Zapachy i aromaty w gastronomii

Temat bardzo konkretny i kojarzący się raczej niezbyt dobrze. Bo czy ktoś pamięta ładny zapach w barze, czy restauracji, gdzie byliśmy ze znajomymi? Nie.

Sztućce. Wzornictwo i materiały

Sztućce to niezbędny element każdej kuchni. Produkowane są z wielu materiałów. Najbardziej popularne, ze względu na łatwość produkcji, łatwość w utrzymaniu czystości są sztućce metalowe. Wśród metalowych dominującą rolę odgrywają sztućce stalowe.

Szlify i zdobienia szkła restauracyjnego

Szkło klasyczne i kryształowe to najczęściej używane naczynia w gastronomii. Jest to efekt łatwego utrzymania higieny, estetyki i dużej dostępności rodzajów i wzorów.

Sprzęt kuchenny. Tradycja i nowoczesność

Wszyscy znamy kuchnię jako część mieszkania, gdzie przygotowuje się posiłki. Gdzie najczęściej jest lodówka, kuchenka, zlew. W zależności od komfortu, gustu i możliwości finansowych są to pomieszczenia kameralne, przytulne lub pełne nowoczesnych urządzeń z najwyższej półki, na dużych powierzchniach.