STRONA GŁÓWNA / Aktualności/Blog / Eternum. Sztućce na wieczność

Aktualności

Eternum. Sztućce na wieczność

Eternum. Sztućce na wieczność

Belgijska firma Eternum, produkuje sztućce już od 100 lat. Powstała w 1924 roku i nieprzerwanie produkuje stalowe sztućce oraz akcesoria stołowe. To jedno z niewielu przedsiębiorstw w branży, które ma tak długą historię. Eternum oferuje szeroki asortyment sztućców i stalowych elementów niezbędnych w branży HoReCa. Duża sieć dystrybutorów i lokalnych przedstawicieli pozwala Eternum na obecność w ponad 70 krajach. Warto dodać, że 80% produkcji sprzedawana jest na eksport.

Materiały

Sztućce produkowane przez Eternum wytwarzane są ze stali nierdzewnej (czyli stopu żelaza, około 10,5% chromu i ok. 1,2 węgla). Gdy do takiego stopu dodamy nikiel i podwyższymy zawartość chromu, otrzymamy różne rodzaje stali nierdzewnej. Firma Eternum używa czterech rodzajów stali:

  • Stal austenityczną - zawierającą od 18 do 20% chromu i 8-10% niklu. Ten rodzaj stali zapewnia całkowitą odporność na korozję. Idealna dla kontaktu z żywnością.
  • Stal martenzytyczną - zaliczana do stali odpornych na korozję, choć nie na w 100%. Z tej stali w Eternum wykonuje się noże. Dzięki hartowaniu krawędź tnąca jest bardzo trwała i ostra. Jednak proces hartowania sprawia, że noże produkowane z użyciem tej technologii nie mogą być myte w zmywarkach.
  • Stal ferrytyczną - która zawiera od 16 do 18 chromu. Tej stali nie wolno hartować. Jest bardziej odporna na korozję niż stal martenzytyczna. Można łatwo ją obrabiać na zimno. Eternum wykorzystują tę stal do produkcji serii sztućców Young.

Każda dostawa stali przechodzi szczegółową i rygorystyczną kontrolę jakości. Zarówno pod względem pochodzenia, jak i jakości. Przeprowadzane są także badania spektrograficzne. 

Design

Firma współpracuje z uznanymi projektantami zastaw stołowych i artykułów gospodarstwa domowego. Wśród artystów znajdziemy tak uznane nazwiska jak Nick Holland, Louis de Limburg, Stefan Schöning, Luiza Charlier. Projekty dla Eternum są nowoczesne, minimalistyczne, a jednocześnie wykorzystujące inspiracje naturą, ergonomią i geometrią. 

W ubiegłym roku firma otrzymała tytuł Best Cutlery Awards 2023, czyli Najlepszego Specjalisty od Sztućców w roku 2023. Jakość produkowanych sztućców i akcesoriów gastronomicznych oraz wiekowa tradycja i doświadczenie jest przepustką dla produktów firmy Eternum do najlepszych hoteli i restauracji na całym świecie. Jednocześnie firma nie zapomina o zwykłych wielbicielach jakości i elegancji w domowych kuchniach.

Przez 100 lat istnienia, firma stworzyła wiele wzorów, które zdobyły uznanie wielu użytkowników. Wzory produkcyjne zmieniają się, dlatego więc trudno oczekiwać, aby wszystkie wzory był po latach dostępne. Obecnie firma promuje następujące linie:

  • Signature - sztućce wyrafinowane i eleganckie;
  • Classic - klasyczne, ponadczasowe wzory, pasujące do każdej zastawy;
  • Young - z tymi sztućcami zaprzyjaźnią się młodsze pokolenia ceniące nowoczesność i praktyczność;
  • Noże do steków - idealne do cięcia grillowanego mięsa, ząbkowane lub nie, doskonała jakość;
  • Gastronum - wysokiej klasy akcesoria dla gastronomii (np. dzbanuszki do kawy herbaty, małe patelnie, metalowe naczynia do mycia palców, zestawy na przyprawy, sosjerki, puchary do lodów, talerze na ślimaki, małże i wiele innych).

 

 

Użytkowanie

Tworząc znakomite produkty, firma Eternum troszczy się o to, aby ich produkty były w jak najlepszym stanie przez wiele lat od rozpoczęcia ich użytkowania. Dlatego specjaliści i użytkownicy przygotowali kilka rad.

  1. Chcąc uniknąć zarysowań, należy unikać przekładania sztućców garściami.
  2. W zmywarce ustawiać sztućce pionowo, najlepiej jeden rodzaj koło siebie (wbrew pozorom leżący nóż czy widelec jest częściej obracany strumieniem wody w zmywarce, niż ten stojący).
  3. Suszenie sztućców jest istotną częścią procesu mycia w zmywarce. Nie wolno dopuścić do zbyt długiego kontaktu z wodą. Złe suszenie doprowadzić może do powstawania plam. 
  4. Patelnie z powłokami nieprzywierającymi, najlepiej sprawdzą się przy smażeniu w temperaturach niskich i średnich. Nie przegrzewajmy ich. 
  5. Używajmy narzędzi sylikonowych, drewnianych. Metalowy widelec używany na patelni z powłoką non stick skraca w sposób drastyczny jej przydatność.
  6. Nie używać sprayów z tłuszczami do smażenia. Często zostawiają one osad na patelni, który potem trudno usunąć.
  7. Podobnie jak w przypadku sztućców, po umyciu patelni z powłoką, należy dokładnie wytrzeć ją sucha. 

Firma Eternum szczyci się w tym roku 100 rocznicą powstania. Przez lata działalności wypracowali kulturę pracy i wartości, które są zawsze cenione. Nazwa firmy pochodzi od łacińskiego in aeternum co oznacza na zawsze, na wieczność… Warto mieć w swojej kuchni, choć odrobinę wieczności. Polecamy.