Aktualności
Monin - syropy dla koneserów
Monin, syropy, które doskonale znamy. Możemy je kupić w handlu detalicznym, w gastronomii wyroby tej firmy (głównie syropy) dominują w hotelach, restauracjach czy kawiarniach. Francuska firma Monin powstała w 1912 roku. Przez wszystkie lata działalności, firma założona przez Georgesa Monina stała się liderem w produkcji syropów jakości premium.
Kilka słów o firmie
Monin to firma ze 112-letnią tradycją. Powstała jako firma rodzinna i tak jest do dzisiaj. Pierwsze lata działalności to produkcja syropów owocowych. Z czasem oferta firmy się powiększyła o purée owocowe, sosy deserowe, likiery alkoholowe.
Obecnie Monin produkuje ponad 150 smaków syropów. Są to nie tylko czyste smaki owocowe, ale także wieloskładnikowe kompozycje. Syropy Monin dostępne są w 144 krajach, co jest wyrazem wielkiej popularności na całym świecie.
Motto firmy to La passion de la qualité, czyli Pasja do jakości. W tym haśle widać także potrzebę nieustannego poszukiwania najlepszych rozwiązań technologicznych i smakowych, które mają wpływ na jak najlepszą jakość. Warto wspomnieć, że syropy to nie tylko produkty do tworzenia napojów. To także istotny dodatek do kaw, koktajli, kremów, drinków, deserów. Dlatego też, aby syropy mogły być wykorzystane w gastronomii w najlepszy sposób, firma Monin organizuje specjalne kursy dla barmanów i baristów.
Popularne syropy
Wśród ponad 150 syropów jedne cieszą się większym zainteresowaniem inne mniejszym. Głównym czynnikiem, który determinuje popularność konkretnych smaków, są oczywiście regionalne tradycje kulinarne i zwyczaje gastronomiczne. I chodzi tu nie tylko o mieszkańców konkretnego regionu, ale także turystów. Osoby przebywające w atrakcyjnych kurortach, zapewne więcej spożywają syropów Monin o określonych smakach, niż lokalni mieszkańcy. Do najbardziej popularnych smaków należą:
- wanilia - na bazie wanilii pochodzącej z Madagaskaru (podobno najlepszej na świecie), idealny do gorącej czekolady, kawy (cappuccino, latte, frappe, cold brew);
- mięta - syrop tworzony z aromatu prawdziwej mięty, w koktajlach typu mojito zastępuje liście mięty, sprawdza się w napojach bezalkoholowych i tych mocniejszych, wspaniale uzupełnia smak mrożonej herbaty i kawy;
- grenadyna - pierwotnie syrop był wytwarzany z miąższu granatu, jednak z powodu słabej dostępności tego owocu, stworzono syrop będący mieszanką czarnej porzeczki, maliny, czarnego bzu oraz wanilii, słodko-kwaśny syrop o pięknej czerwonej barwie jest powszechnie używany w koktajlach, jako dodatek do piwa i lemoniad oraz tequili;
- czekolada - ziarno kakaowca znane jest już od 4000 lat, pochodzi z Ameryki Południowej, syrop czekoladowy nadaje napojom kremowości, słodko-gorzką nutę, doskonale sprawdzi się w napojach gorących i zimnych;
- marakuja - ten brazylijski owoc, jest znany z wysokiej zawartości witamin i składników odżywczych, syrop passion fruit(marakuja ma także taką nazwę), jest intensywnie kwaśny, przez co jest uniwersalnym dodatkiem do każdego drinka z alkoholem, a także do mrożonej herbaty i kawy, gin&tonic i wielu innych;
- kokos - smak dobrze znany cukiernikom i piekarzom, syrop kokosowy sprawi, że napoje alkoholowe i bezalkoholowe uzyskają oryginalny, mleczny, słodki smak orzecha, składnik napojów z tequilą, w ponczach, pina colada, smoothie;
- ananas - syrop ten łączy typowe smaki anansa - kwaśne i słodkie, łączy się z ziołami, miodem, kokosem, wzbogaca smak koktajli, ponczów, mrożonych herbat i kaw, napojów mlecznych, a także piwa i wina;
- arbuz - charakterystyczny smak i zapach arbuza wnosi od razu chwilę orzeźwienia i wspomnienia wakacji, syrop o tym smaku ma takie same właściwości, sprawdza się w mrożonych herbatach, owocowych ponczach, a także na koktajlach na bazie ginu;
- karmel - smak karmelu znamy wszyscy, słodkość cukru z odrobiną goryczy, która powstaje podczas karmelizacji, syrop karmelowy oddaje te smaczne smaki, idealny do koktajli (np. negroni), kawy, mlecznych shake, świetnie też smakuje w wersji słonej, czyli słony karmel;
- przyprawa dyniowa - syrop o tym smaku, jest popularny w okresie jesienno-zimowym, stworzony z najlepszych gatunków dyni, czystego cukru, cynamonu i goździków daje smak kojarzący się ze śnieżnymi górami, schroniskiem i rozpalonym kominkiem, wspaniale komponuje się z koktajlami mlecznymi, czekoladą na gorąco, mocnymi kawami.
Firma Monin ciągle poszukuje nowych inspiracji. Seria syropów bezcukrowych, owocowe pulpy, sosy, kursy dla pracowników gastronomii, konkursy barmańskie (Monin Cup) są dowodem na to, że firma jest w ciągłym ruchu i zależy jej na pracownikach i klientach.