Aktualności
Bar Professional - sprzęt dla zawodowców
O pracy barmanów mówi się różnie. Najczęściej przebijają się opinie, na które mają wpływ filmy i seriale. Mówią one o tym, że barman to osoba (nie zawsze jest to mężczyzna), która podaje drinki, myje i wyciera do sucha szkło i czasami wysłucha klienta, którego dręczą sprawy osobiste lub zawodowe. Taki obraz nie do końca jest pełny.
Uznanie od profesjonalistów
Bar Professional to polska firma, która od specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości akcesoriów dla barów i gastronomii. Ich oferta obejmuje szeroki zakres produktów, od zestawów barmańskich po shakery, miarki i pojemniki do lodu. Firma cieszy się uznaniem wśród profesjonalnych barmanów dzięki połączeniu oryginalnego designu z trwałością i funkcjonalnością. Akcesoria Bar Professional są cenione za wygodę użytkowania oraz atrakcyjny stosunek jakości do ceny, co sprawia, że są łatwo dostępne dla zawodowców i okazjonalnych barmanów. Jakie standardy musi spełniać barman, aby móc w pełni wykorzystać zalety akcesoriów marki Bar Professional?
Barman - wymagania zawodowe i predyspozycje
Praca za barem, jest bardzo wymagająca, odpowiedzialna oraz stresująca. Do obowiązków barmana należy przygotowywanie drinków i ich serwowanie, obsługa gości, utrzymanie czystości i porządku oraz przestrzeganie zasad bezpieczeństwa. Barman także doradza klientom w zakresie wyboru napojów, dba o stany magazynowe alkoholi i napojów, jest także odpowiedzialny za rozliczenie kasy po skończeniu swojej zmiany.
Za barem nie każdy czuje się dobrze. Jakie cechy są pożądane w pracy barmana?
- Otwartość i komunikatywność. Goście baru, traktują często barmana jako osobę do rozmów. Dlatego umiejętność miłej konwersacji jest niezbędna. Dobra rozmowa często prowadzi do tego, że klient będzie wracał nie tylko z powodu dobrej atmosfery, ale też dla możliwości rozmowy lub po prostu „wygadania się”.
- Zdolności manualne. Barman powinien mieć pewną rękę i „czuć” szkło. Inaczej się pracuje z kryształem, a inaczej ze szkłem sodowym czy borowo-krzemowym.
- Stanowczość i asertywność. Niestety momenty trudne i konfliktowe zdarzają się także w pracy barmana. Późna pora, goście pod wpływem napojów wyskokowych, zmęczenie głośną muzyką wszystko to wymaga od barmana spokoju, trzeźwości umysłu i prawidłowej oceny sytuacji. W ekstremalnych sytuacjach barman powinien nawet wiedzieć, kiedy podjąć decyzję o wyrzuceniu gościa czy wezwaniu organów porządkowych.
Sprzęt do pracy za barem
Człowiek za barem to jedno. Drugie to sprzęt i akcesoria, które ułatwiają codzienną pracę. Do podstawowych należą:
- Shaker barmański. Chyba najczęściej używany sprzęt za barem. Pozwala łączyć różne rodzaje trunków, tworząc nowe smaki i tekstury.
- Łyżka barmańska. Jest to długa łyżka, często mająca po drugiej stronie funkcjonalne zakończenie w postaci widelca czy muddlera (tłuczka). Łyżka barmańska służy do mieszania składników w drinku, dokładnego odmierzania ilości syropów, likierów, kremów, rozgniatania owoców, wyjmowania owocowych plasterków ze szklanek.
- Kostkarka do lodu, formy do lodu. Lód powinien być zawsze pod ręką. Sprzęt niezbędny w każdym barze.
- Zmywarka gastronomiczna. W dobrych lokalach bar ma własną zmywarkę. Najczęściej z funkcją wyparzania naczyń.
- Nalewaki. Nasadki na butelki, pozwalające na nalanie określonej porcji alkoholu do kieliszka.
- Miarki barmańskie. Przypominają metalowe lub szklane kieliszki. W zależności od potrzeb mają różne pojemności w przedziale od 15 do 90 ml. Często jedna miarka ma dwie pojemności.
- Coolery. To pojemniki wypełnione lodem, w których układa się butelki z szampanem, winami lub alkoholami wysokoprocentowymi.
- Szczypce do lodu. Szybko i sprawnie poradzi sobie z każdą lodową kostką.
- Wyciskarki do owoców. Oczywiście najlepsze soki, to te wyciskane z owoców bezpośrednio przed spożyciem.
Z pracy barmana
- Początków zawodu barmana szukać należy na dworach, gdzie była potrzebna osoba do zarządzania stanem i jakością królewskich czy szlacheckich piwnic z winem i innymi alkoholami. Osoba taka, też miała w obowiązku podawać alkohol gościom, dbać o jego zakup, a nawet nadzorować pracę szlacheckiej gorzelni.
- Dlaczego szklanki na drinki mają grube dno? To sztuczka z zakresu psychologii. Osoba pijąca z takiej szklanki, podświadomie uważa, że pije lepszy gatunkowo trunek. Jest też wymiar praktyczny grubego dna. Trudniej taką szklankę wywrócić, więc rzadziej się tłuką, co korzystnie wpływa na koszty działalności.
- Najdroższym drinkiem świata, według Księgi Guinnessa jest Winston. Ten trunek, nazwany na cześć Winstona Churchilla, kosztuje ponad 30 tys. złotych.
Kto wie, może przy tworzeniu tego drinka korzystano z akcesoriów Bar Professional?