Aktualności
100%Chef - pełny profesjonalizm
W roku 2008 Angel Salvador założył w Barcelonie firmę Cocina sin limites. Jego ponad 30-letnie doświadczenie jako menadżera i szefa kuchni, starannie dobrany zespół współpracowników pozwoliły stworzyć w ramach Cocina sin limites (czyli Gotowanie bez ograniczeń) dwie marki, które są synonimem nowoczesnej kuchni i zaskakujących pomysłów. Te marki to 100%Chef oraz 100%Barman.
Można zaryzykować stwierdzenie, że w sektorze gastronomicznym firma 100%Chef to lider innowacyjności, nowych rozwiązań i nieustającej kreacji. Tworzą nowoczesne metody obróbki żywności, narzędzia oraz maszyny. Wśród bardzo wielu akcesoriów, które 100%Chef produkuje, niektóre cieszą się szczególnym zainteresowaniem polskiego nabywcy. Możemy je podzielić na kilka grup.
Narzędzia do zaawansowanego wędzenia
Prestiż restauracji podnoszą techniki przyrządzania potraw, które są niedostrzegane przez konkurencję, bądź kierownictwo boi się nowinek ze świata gastronomii. Taką innowacją jest wędzenie potraw w lokalu, wręcz przy stole konsumenta. Takie przygotowanie ryby czy mięsa daje gwarancję smaku, aromatu i świeżości dania. Wędzenie pod specjalną pokrywą wygląda spektakularnie. Większe ilości można wędzić pod większą pokrywą. Dym otrzymujemy poprzez spalanie trocin wędzarniczych np. dębowych, bukowych lub pozyskanych z beczek, w których leżakowało whiskey Jack Daniel’s.
Narzędzia do destylacji, sferyfikacji i suszenia
O ile o procesie destylacji każdy słyszał, to sferyfikacja może wydawać się terminem nowym. Słowo to znane smakoszom i mistrzom kuchni molekularnej. W największym skrócie chodzi o to, że alginian sodu (z atlantyckich alg) oraz wapń po połączeniu tworzą dość trwały, przeźroczysty, bez smakowy żel. Wytrzymuje on temperaturę do 60 ºC. Przy odpowiedniej technice i urządzeniu np. firmy 100%Chef można z niego tworzyć sfery (okrągłe obiekty) różnej wielkości. Najpopularniejsze są małe kulki przypominające wyglądem kawior. Tylko że zrobiony nie z ikry jesiotra, ale z marchewki, melona, pomarańczy, a nawet alkoholowego drinka. W przygotowaniu takiego kawioru na pewno przyda się także dyspenser, ułatwiający dozowanie przygotowywanych kulek.
Ciekawym urządzeniem stworzonym przez 100%Chef jest dehydrator. Poziomy (horyzontalny) przepływ powietrza jest idealny do suszenia na wszystkich tacach jednocześnie. Zakres temperatur od 30 do 65 ºC daje możliwość najlepszego suszenia różnych produktów w zależności od wagi czy stopnia wilgotności. Dehydrator może suszyć nie tylko owoce i warzywa, ale też kremy, jogurty, kremy, musy, a także takie wypieki jak bułki czy ciasta.
Innym urządzeniem, które ma swój rodowód w laboratoriach, jest Girovap, czyli destylator stołowy umożliwiający destylację, ekstrakcję, klarowanie i redukcję w niskiej temperaturze. To urządzenie to jeden ze sztandarowych projektów 100%Chef.
Gotowanie próżniowe (sous vide)
Gotowanie próżniowe zdobywa coraz większą rzeszę zwolenników. Potrawy gotowane w ten sposób tracą zdecydowanie mniej witamin i minerałów od tych przygotowywanych w sposób tradycyjny. Smak i aromat jest nieporównywalny, potrawy są o wiele delikatniejsze i bardziej soczyste. Poza tym składniki przygotowywane metodą sous vide wymagają mniejszej temperatury, podczas obróbki cieplnej (np. wieprzowina 56-75 ºC, ryby 49-60 ºC). Idealnym rozwiązaniem dla gotowania próżniowego są cyrkulatory. Urządzenia te potrafią bardzo precyzyjnie kontrolować temperaturę i czas, dzięki pompie rozprowadzają wodę, aby temperatura była równomierna.
Techniki z wykorzystaniem azotu i CO2
Pracownicy 100%Chef w zakresie bardzo niskich temperatur są specjalistami. Widać to w ofercie różnego rodzaju sprzętu i urządzeń. Od butli z ciekłym azotem tzw. pojemnik nitro, poprzez naczynia stworzone do pracy w niskich temperaturach, kieliszkiodporne na szok termiczny, tzw. antygrille (czyli mocno chłodzimy, a nie pieczemy), kondensatory do suchego lodu (przy ich pomocy możemy stworzyć specyficzne kostki lodu o temperaturze minus 72 ºC).
Inne akcesoria
Przeglądając ofertę firmy, spotkamy także przedmioty potrzebne, ale w szczególnych miejscach. Wytwórnia i pijalnia soków na pewno byłaby zadowolona z kapslownika, kapsli i butelek. Ciekawe są też tubki miedziane, które mogą służyć jako pojemniki z sosami, kremami czy próbkami np. zup.
W ofercie 100%Chef znajdziemy wiele wspaniałych projektów. Najbardziej szalone, wizjonerskie projekty często są realizowane. Te praktyczne i bardziej użytkowe też mają swoje miejsce w ofercie. Daje to satysfakcję projektantom, producentom a przede wszystkim nabywcom.